Cake, Je kunt me er ‘s nachts echt voor wakker maken. Helemaal als het vers gebakken is en nog een beetje warm!.
Toch is een goede cake bakken nog niet zo makkelijk. De ene keer is hij net te droog, terwijl hij de keer erop juist wat aan de kleffe kant is.
Vandaag deel ik mijn basisrecept. Een ouderwets lekkere cake. Bijna zo lekker als de cake die mijn oma vroeger bakte.
Ik maak nooit gebruik van een “kant en klaar” pak maar gebruik altijd losse ingrediënten. Deze heb ik eigenlijk standaard in huis.
Ik gebruik dit recept zelf altijd als basis voor mijn cake of cupcakes en kan eigenlijk niet mislukken. Succes gegarandeerd en heerlijk met een kop hete thee of hazelnoten koffie..
Basis recept voor cake
BENODIGDHEDEN
- Cake Blik
- Cupcake bakjes
- Mixer
- Pannenlikker
INGREDIENTEN
- 200 gram (Room) Boter
- 200 gram Bloem
- 200 gram Suiker
- 5 Eieren
- 1 zakje Vanillesuiker
INSTRUCTIES
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Vet je cakevorm in met wat zachte boter en bestuif de wanden met wat bloem.
- Klop de boter tot een zachte crème.
- Voeg de suiker en vanillesuiker toe en mix minstens 5 minuten totdat het een mooie witte kleur en luchtige structuur heeft.
- Voeg nu één voor één de 5 eieren toe maar voeg ze pas toe als de vorige volledig is opgenomen in het beslag.
- Spatel je bloem er rustig doorheen. Als je gaat roeren verlies je de luchtige structuur dus vandaar het spatelen.
- Schep je beslag in je cakeblik. * Maak je cupcakes dan is 1 grote eetlepel voldoende per cupje.
- Bak de cake in 60 min gaar en goudbruin. Niet zeker of hij gaar is? Prik er dan even in met een sateprikkertje. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar. * Bak je cupcakes.. dan hoeven ze niet langer dan 15 tot 20 minuten. Ook dan even prikken met een sateprikkertje. Ook hier geldt .. komt het prikkertje er droog uit, dan zijn de cupcakes klaar.
- Laat de cake even 5-10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem uit de vorm op een taartrooster stort om volledig af te laten koelen.
Zoals ik al aangaf is het echt een basis recept dus je kunt je creativiteit er volledig op los laten. Denk bijvoorbeeld aan een marmercake met chocoladestukjes erin of cupcakes met hagelslag door het cakebeslag.
De cake is ook heerlijk met stukjes appel of noten erin en wat dacht je van een eigen gemaakte stroopwafelcake ?
Dit is heel simpel te maken door op het allerlaatst,vlak voor je de cake in de oven zet er heel losjes gehakte stroopwafel kruimels (te koop op de markt) erdoorheen te scheppen. Bij het opdienen serveer ik er dan altijd lekkere eigengemaakte karamel bij..
Kortom, leef je uit en eet smakelijk !
Leave a Reply