Hoe start je een blog?

. 0 Comments .

Zie je op tegen het maken van een website of lijkt bloggen je heel erg moeilijk? Middels een paar simpele stappen zal ik uitleggen dat het de ideale manier is om jezelf te ontwikkelen, je naamsbekendheid te vergroten en jouw kennis te delen met anderen. Waarom dus wachten met het starten van jouw eigen website. Niet twijfelen maar gewoon beginnen, het is echt niet zo moeilijk als je denkt, helemaal niet na het volgen van mijn simpele stappenplan !

Met enkele duidelijk uitgelegde stappen is het maken van een eigen website super eenvoudig. Mijn uitleg bestaat zelfs maar uit 5 stappen. Welke dat zijn kun je hieronder zien :

  1. Kies je onderwerp.
  2. Domein naam en webhosting
  3. WordPress installeren.
  4. Lay-out website kiezen
  5. Begin met Bloggen

KIES JE ONDERWERP :

Voordat je gaat beginnen met het maken van je website, moet je natuurlijk wel weten waarover je precies wilt bloggen. Dit kan over de meest uiteenlopende dingen gaan. Ben je gek op de nieuwste mode en volg je alle trends op de voet of straal jij al bij het woord “interieurstyling”. Wellicht kun je heerlijk koken of ben je een commercieel multi-talent en wil je je skills delen met anderen. Blog over het onderwerp wat het meest bij jouw past. Op deze manier maak je het persoonlijk en blijft het bloggen ook leuk om te doen.

KIES EEN HOST + DOMEINNAAM :

Als je weet waar je over wilt gaan bloggen kun je gaan starten met je blog en/of website. Dit kan op verschillende manieren. Een kosteloze oplossing is blogger.com of wordpress.com. Hierbij maak je gebruik van een kosteloos platvorm met als voordeel dat het geen (hoge) kosten met zich meebrengt. Een nadeel is echter wel dat je maar beperkte mogelijkheden hebt en daarnaast een beperkte webruimte hebt. Groeit je website en daarmee je aantal bezoekers kan dit er voor zorgen dat je site tijdelijk niet beschikbaar is omdat je de limieten hebt overschreden.

Wanneer je het iets professioneler wilt aanpakken adviseer ik je echt om te investeren in een eigen domein naam en eigen webruimte (webhost).  Als je geen eigen domein naam gebruikt maar deel van een webadres (denk bijvoorbeeld aan lavendergarden.wordpress.com) en je zou ervoor kiezen om ook artikelen of producten commercieel aan te bieden kom in de ogen van je bezoekers niet professioneel over.  Daarnaast staan sommige gratis webhosts het zelfs niet toe dat je producten commercieel gaat aanbieden via hun server (webruimte).

De kosten voor webhosting en een domeinnaam hoeven echt niet duur te zijn.  De webhost zorgt er bijvoorbeeld voor dat je extra ondersteuning krijgt als je problemen hebt met je website en het klinkt toch veel mooier als je je eigen domein naam hebt (zoals de mijne www.lavendergarden.nl). Voordat je een domeinnaam aanvraagt, denk dan goed na over de naam wat past bij je hetgeen waarover je wilt bloggen.  Kies een makkelijk te onthouden, niet al te lange naam. Zo ben je makkelijker online te vinden. Heb je jouw unieke website naam gevonden dan is het nog van belang of je kiest voor een .NL domein naam of bijvoorbeeld een .COM domeinnaam. Richt je je alleen op Nederlandstalige bezoekers, kies dan voor de .NL domeinnaam.  Wil je in het Engels bloggen dan kun je ervoor kiezen om juist te gaan voor een .COM domeinnaam. Enkele webhosts zijn : Strato / Yourhosting/ Alphamegahosting.

INSTALLEER WORDPRESS :

Is je domeinnaam en hosting aangevraagd en staat het klaar voor gebruik dan is de allereerste stap die je doet wordpress installeren. WordPress is een content management systeem (CMS) waardoor je heel eenvoudig websites, blogs en zelfs een webwinkel kunt bouwen. Bijna onmisbaar voor elke website.Deze website is bijvoorbeeld ook gemaakt met WordPress. WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS systeem voor het maken van websites. De reden is simpel. Met WordPress kun je namelijk heel eenvoudig pagina’s aanmaken (met tekst, afbeeldingen en video’s) en deze direct publiceren. Ook kun je andere functionaliteiten, zoals een contactformulier of nieuwsbrief aan je site toevoegen.  Daarnaast is het design zonder al te veel kennis al makkelijk aan te passen. Dit installeren gaat heel makkelijk via het Controle paneel van je webhost.

KIES JE WORDPRESS THEMA :

WordPress werkt met templates, deze worden ook wel thema’s genoemd. Er zijn duizenden gratis thema’s te vinden die je met een muisklik direct kunt installeren. Ben jij dus gek op mode dan zoek je heel eenvoudig naar een “fashion theme” en kies je vervolgens het thema uit wat je het meest aanspreekt. Dit thema is heel eenvoudig via wordpress aan te passen. Komt het thema in rood maar heb jij liever blauw als accent kleur kun je dit dus eenvoudig aanpassen.

BEGIN MET BLOGGEN :

Als je thema volledig naar het zin is dan kun je gaan beginnen met het maken van je eerste blogpost en mag je jezelf officieel een blogger noemen! Kom je er helemaal niet uit? Heb je toch nog vragen, aarzel niet en stel ze gerust hieronder!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply