Hoe start je een blog?

Wil je zelf graag je eigen blog beginnen maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Je eigen blog starten lijkt voor een beginner best heel moeilijk. Hoe moet je starten? Wat heb je precies nodig?  Voordat ik je dat allemaal ga uitleggen is het handig als ik je eerst een korte uitleg geef!

 

WAT IS BLOGGEN NU PRECIES?

Het woord “blog” is een afgeleide van het woord weblog. Een blog is een online artikel of verhaal op een website. Op blogsites word regelmatig een nieuw artikel of verhaal geplaatst. De frequentie kan variëren van dagelijks tot 1x per maand.  De inhoud van een blogartikel (of blog post) wordt content genoemd. De meeste bloggers richten zich vaak op een specifieke doelgroep. Denk hierbij aan fashion, recepten of bijvoorbeeld boek recensies. Een blog is de ideale manier om jezelf te ontwikkelen, je naamsbekendheid te vergroten en/of jouw kennis te delen met anderen. Waarom dus wachten?  Via deze eenvoudige maar duidelijke stappen kan ook jij binnenkort je eigen weblog online hebben !.

Zoals ik eerder al aangaf lijkt het opzetten van een eigen blog veel moeilijker dan het daadwerkelijk is. Hieronder volgen mijn 5 stappen die jou op weg helpen je eigen blog online te zetten.

  1. KIES JE ONDERWERP.
  2. DOMEINNAAM EN WEBHOST
  3. WORDPRESS INSTALLEREN
  4. KIES JE THEMA
  5. BEGIN MET BLOGGEN
  6. GEBRUIK SOCIAL MEDIA.

Als je bovenstaande stappen rustig doorneemt en opvolgt heb je binnen no-time jouw blog online staan.

Laten we beginnen !.

1. KIES JE ONDERWERP :

Voordat je gaat beginnen met het maken van je website, moet je natuurlijk wel weten waarover je precies wilt bloggen. Dit kan over de meest uiteenlopende dingen gaan. Ben je gek op de nieuwste mode en volg je alle trends op de voet of straal jij al bij het woord van interieurstyling. Wellicht kun je heerlijk koken of ben je een commercieel multi-talent en wil je je skills delen met anderen.  Blog over het onderwerp wat het meest bij jouw past. Op deze manier maak je het persoonlijk en blijft het bloggen ook leuk om (blijven) te doen.

 

2. KIES EEN HOST + DOMEINNAAM :

Als je weet waar je over wilt gaan bloggen kun je gaan starten met je blog en/of website. Dit kan op verschillende manieren.

Een kosteloze oplossing is blogger.com of wordpress.com. Hierbij maak je gebruik van een -gratis- platvorm, met dus als voordeel dat het geen kosten met zich meebrengt. Een nadeel is echter, dat je maar beperkte mogelijkheden hebt of maar beperkte webruimte hebt.Groeit je website en daarmee je aantal bezoekers, kan dit er voor zorgen dat je site tijdelijk niet beschikbaar is omdat je de limieten hebt overschreden.

Ben je van plan om te bloggen maar zie je echter op tegen het maken van kosten, dan kun je gerust starten met een gratis blog op blogger.com of wordpress.com. Dit platform werkt nagenoeg hetzelfde als een eigen gehoste website en heeft als voordeel dat je dit later altijd nog om kunt zetten naar je eigen webruimte. Houd er wel rekening mee dat de mogelijkheden binnen blogger.com of wordpress.com minder zijn dan bij een eigen gehoste website.

Wanneer je het iets professioneler wilt aanpakken, en waarom zou je het niet gelijk goed aanpakken, dan adviseer ik je echt met klem, om te investeren in een eigen domein naam en eigen webruimte (webhost).  Deze kosten hoeven echt niet duur te zijn. Een gemiddeld pakket kost ongeveer  € 100,- per jaar. Omgerekend is dit nog geen tientje per maand. De webhost zorgt er bijvoorbeeld voor dat je extra ondersteuning krijgt als je problemen hebt met je website en het klinkt toch veel mooier als je je eigen domein naam hebt (zoals de mijne www.lavendergarden.nl). Deze kosten wegen dus zeker niet op tegen het gemak wat je ervan hebt.

Voordat je een domeinnaam aanvraagt, denk dan goed na over de naam wat past bij je hetgeen waarover je wilt bloggen.  Kies een makkelijk te onthouden, niet al te lange naam. Zo ben je makkelijker online te vinden en is de kans groot dat je bezoekers ook na een eerste keer bezoeken nog een keertje terugkomen, want dat is natuurlijk je uiteindelijke doel !.

Heb je jouw unieke website naam gevonden dan is het nog van belang of je kiest voor een .NL domein naam of bijvoorbeeld een .COM domeinnaam. Richt je je alleen op Nederlandstalige bezoekers, kies dan voor de .NL domeinnaam.  Wil je in het Engels bloggen dan kun je ervoor kiezen om juist te gaan voor een .COM domeinnaam. Je domeinnaam kun je eenvoudig registeren bij hetzelfde hostingsbedrijf waar je ook je webruimte afneemt. Zo houd je alles overzichtelijk.

Maar waar kun je dan het beste een webruimte aanvragen. Mijn eigen top drie is Strato  Yourhosting en BlueHost. De eerste twee (Strato en Yourhosting) zijn Nederlandse webhosting bedrijven en de laatste (BlueHost) is een Amerikaanse hosting.

 

3. INSTALLEER WORDPRESS

Is je domeinnaam en hosting aangevraagd en staat het klaar voor gebruik dan is de allereerste stap die je doet wordpress installeren. WordPress is een content management systeem (CMS) waardoor je heel eenvoudig websites, blogs en zelfs een webwinkel kunt bouwen. Bijna onmisbaar voor elke website.

Deze website is bijvoorbeeld ook gemaakt met WordPress. WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS systeem voor het maken van websites. De reden is simpel. Met WordPress kun je namelijk heel eenvoudig pagina’s aanmaken (met tekst, afbeeldingen en video’s) en deze direct publiceren. Ook kun je andere functionaliteiten, zoals een contactformulier of nieuwsbrief aan je site toevoegen.  Daarnaast is het design zonder al te veel kennis al makkelijk aan te passen.

Het installeren zelf is erg simpel. Ga naar het controlepanel van je webruimte. Deze gegevens en waar je dit precies kunt vinden heb je gekregen van je webhost. Daar heb je de mogelijkheid te kiezen voor het installeren van WordPress. Volg deze eenvoudige stappen en binnen een minuut staat wordpress geïnstalleerd op je webruimte. Zoek je echter een gedetailleerde uitleg kijk dan hier. Kom je ook met behulp van die uitleg er niet uit vraag dan gewoon hulp aan je webhosting Vaak willen zij het ook wel voor je installeren.

 

4. KIES JE THEMA :

Als je WordPress geïnstalleerd hebt zul je ook de keuze moeten maken welke thema je wilt gaan gebruiken. Dit kan een gratis thema zijn vanuit WordPress of je kunt kiezen voor een thema waar je voor dient te betalen. Kies zorgvuldig je thema want het bepaald het “visitekaartje” en is echt je eerste indruk van je bezoeker. Een aantal sites waar je betaalde wordpress thema’s kunt vinden zijn bijvoorbeeld Themeforest en Etsy of google gewoon eens. Zorg er wel voor dat je jouw thema koopt bij een betrouwbare partij, want loop je tegen problemen op, dan kun je eenvoudig hulp vragen via hun forum.

Hier heb ik de allermooiste gratis thema’s voor je verzameld. Wellicht maakt dit het zoeken wat makkelijker. Houd er rekening mee dat een gratis thema vaak minder functionaliteiten bevat als een betaald thema. Wil jij echter alles uit je blog kunnen halen en zoek je een een thema die dat biedt?  Kijk dan hier voor de mooiste en betaalbare thema’s.

 

5. BEGIN MET BLOGGEN :

Is je website thema helemaal naar je zin dan staat niets meer in de weg om je eerste posts en wellicht pagina’s te maken en mag je jezelf een officiële blogger noemen.

 

6. GEBRUIK SOCIAL MEDIA :

Heel leuk natuurlijk dat je je eerste blog post heb gemaakt, maar je blog moet natuurlijk wel gevonden en gelezen worden. Een eenvoudige manier om dit voor elkaar te krijgen is gebruik te maken van social media zoals Twitter, Instagram of Pinterest. Heb je dus een leuke blogpost gemaakt, post hiervan dan zeker je links op social media en voor je het weet heb je je eerste bezoekers op je site!. Succes met bloggen.. enne laat je mij weten wanneer je blog online staat. Dan kom ik zeker een kijkje nemen !

You Might Also Like