Wat is een moodboard?

 

Wellicht heb je ze wel eens gezien. Een collage met verschillende plaatjes, kleuren en soms zelfs stoffen. Dit wordt in de designwereld een moodboard genoemd.

Een moodboard is, om het simpel uit te leggen, een collage op posterformaat. Deze collage geeft een bepaald sfeer weer. Denk hierbij aan een sfeer voor een interieur maar kan ook goed gebruikt worden voor webdesign of planning. Een moodboard is dus een soort extra hulpmiddel die je kan helpen om je design in dezelfde stijl te houden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voorkomen dat iets erg rommelig overkomt of dat bepaalde kleuren niet goed bij elkaar passen.

Een moodboard kun je op meerdere manieren maken.

MOODBOARD DMV KNIPPEN & PLAKKEN :

Voor een normaal en dus tastbaar moodboard kun je allerlei materialen gebruiken zoals stof, papier, krijt, verf, stift, quotes, afbeeldingen enzovoort.

Voordat je deze daadwerkelijk gaat maken is het handig om eerste alle materialen bij elkaar te zoeken die bij de sfeer passen die je neer wilt zetten. Stel: je wilt bijvoorbeeld iets in de sfeer van de Provence neerzetten. Dan zoek je dus naar lavendel, pittoreske cottages, tafelen met glaasje wijn en een lekker kaasplankje maar ook de kleuren paars, groen en bijvoorbeeld beige passen hier goed bij.   (Herken je de stijl van deze site hier al een beetje in?)

Wil je het echter stylisch chique houden, dan kies je voor zwart, wit met accent kleur bijvoorbeeld rose-goud . Diagonale strepen passen daar goed bij. Wil je het vrouwelijk houden denk dan aan hoge hakken en bijvoorbeeld Chanel make-up.

Op deze simpele wijze kun je dus eenvoudig een moodboard maken en creëer je voor jezelf een leidraad voor je design.

ONLINE MOODBOARD :

Ik begin voordat ik met een nieuw webdesign ga starten altijd eerst een leeg (online) moodboard. Dit online moodboard is niets anders dan de “real-life” maar dan maak ik deze op mijn computer. Ik kies dan de de kleuren waarmee ik wil werken en zoek bijvoorbeeld op pinterest bijpassende plaatjes hierbij. Op deze manier werk ik overzichtelijker en word het makkelijker om de sfeer te behouden die ik voor ogen had.

Dit lege template vul ik dan hokje voor hokje met kleuren, plaatjes of een leuke quote.  Hierboven zie je de lege template en hieronder zie je exact dezelfde template maar dan gevuld met een aantal kleurtjes.  (mocht je hem willen gebruiken, ga gerust je gang.. dmv een simpele right click kun je hem downloaden en opslaan op je eigen pc)

HOE MAAK JE EEN MOODBOARD? 

Voor het maken van een moodboard kun je natuurlijk terecht op Pinterest maar daarnaast kun je ook geweldige gratis plaatjes vinden op Unsplash of Freepik en voor meer exclusievere plaatjes kun je terecht op CreativeMarket of EtsyHet bovenstaande -gratis-  plaatje komt overigens ook van Unsplash

Werk je met een tablet in plaats van een laptop of desktop pc. Dan zijn er ook verschillende apps verkrijgbaar waarmee je prachtige moodboards kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan Canva. Deze app bevat heel veel templates en daarnaast kun je je eigen afbeeldingen eenvoudig uploaden en indelen zoals jij wilt. Naast de templates kun je ook verschillende lettertypes, iconen en vormen gebruiken. Er is een gratis versie beschikbaar dus maak hier ook zeker gebruik van !.

KANT EN KLARE  MOODBOARD? 

Ben je zelf niet zo handig met de computer of heb je gewoon geen in om zelf een moodboard te maken?  Kijk dan eens op

You Might Also Like