Swappen

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen op pinterest of instagram. Swappen. Ik doe het al geruime tijd met erg veel plezier maar wat is dat nu precies dat swappen?

Swappen is de letterlijke engelse vertaling voor “ruilen”, alleen bevat swappen is meer dan alleen ruilen.

Als je, net als ik. van echte post houd, en je helemaal idolaat bent van het leuk inpakken van je (zelfgemaakte) cadeautjes, dan is swappen waarschijnlijk ook echt iets voor jou. Als je van echte post houdt en het leuk vindt om (zelfgemaakte) cadeautjes te maken en daarna leuk in te pakken, dan is het echt iets voor jou. Het idee achter swappen is dat je een aantal cadeautjes naar iemand stuurt die je niet kent. Het kan gaan om gekochte of zelfgemaakte kadootjes.

Je stuurt iemand anders cadeautjes toe, en ontvangt zelf ook weer cadeautjes terug. Meestal op basis van een moodboard of thema. Je kunt kiezen voor een onderlinge één op één swap of een georganiseerde swap. De georganiseerde swap dien je jezelf voor op te geven. Hierbij krijg je alleen het moodboard en wensen door van de persoon voor wie jij je cadeautjes koopt of maakt en ontvang jij van iemand anders, vaak weet je van te voren niet wie dit is, jouw cadeautjes. Ook is een georganiseerde swap vaak gebonden aan regels, denk aan een minimum bedrag, heeft een inschrijfdatum en de organisator van de swap verdeeld de namen van de “swapmaatjes” onder elkaar.

Bij een onderlinge swap spreek je samen onderling af wat de “regels” zijn, zoals het uit te geven bedrag, het thema en voor wanneer het verzonden dient te zijn.  Het gaat dus niet specifiek om het bedrag wat je uitgeeft aan de cadeautjes maar om alle moeite die je ervoor doet om jouw swapmaatje er blij mee te maken.

De regels van een swap kunnen elke keer weer anders zijn. Er is sprake zijn van een einddatum waar iedereen zich aan moet houden. Voor die einddatum dient de swap dan verzonden te zijn zodat bijvoorbeeld iedereen hem op dezelfde dag kan openen. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van thema’s. Denk aan jaargetijden, een creatieve swap, kleuter en/of peuter swap of de feestdagen zoals de kerst.

Ik probeer van elke swap een feestje te maken door alle kadootjes leuk in te pakken. Ik steek hier altijd veel tijd in en probeer me ook echt aan het thema te houden, maar vaak wel met een verrassende knipoog. Iets wat wel bij het thema past maar dan juist “out of the box” gedacht. Als ik mijn swap compleet heb, dient het nog feestelijk ingepakt te worden. Denk aan strikjes, bijpassend cadeaupapier en/of zakjes.

Heb jij wel eens meegedaan aan een swap en zou je het nog eens doen?

 

 

You Might Also Like