Wat is Filofaxing?

 

Als je net als ik een fervent pinterest gebruiker bent, ben  je vast de term planning of filofaxing wel eens tegengekomen. Planning is eigenlijk niets anders dat het versieren en personaliseren van je agenda. Sommingen kennen het wellicht nog wel van hun schoolperiode..

Als jong meisje was ik altijd al bezig in mijn school agenda. Ik plakte hem helemaal vol met plaatjes, stickers, tekeningetjes en hield hele lijsten bij. Het liefste wisselde ik wel drie keer per schooljaar van agenda. Nadat ik afstudeerde en ik kinderen kreeg verwaterde dit tot ik een aantal jaar geleden in een uitverkoop een superleuke agenda tegenkwam. Een ringband agenda in een knal paarse kleur. Ideaal omdat ik de blaadjes eruit kon halen en de agenda zo kon indelen wat voor mij het meest handig  en praktisch was. Na wat rondsnuffelen op internet bleek het zelfs een hele trend te zijn en is er zelfs een hele “planner” community. Ik hoef dus niet uit te leggen dat ik al snel weer verslingerd was aan mijn agenda

Overal waar ik ben, heb ik tegenwoordig mijn agenda bij me !  Ik moet zelfs stiekem bekennen dat het niet bij die ene agenda is gebleven maar dat ik ze tegenwoordig in alle maten en kleuren op mijn bureau heb liggen, in mijn tas heb zitten en in de kast heb staan.

 

MAAR WAT IS EN BETEKENT DE TERM “PLANNING” EN WAT KUN JE ERMEE? 

Wat is filofaxing?

Filofaxen wordt ook wel “planning” genoemd. Zoals ik al eerder aangaf is dit het versieren of decoreren van een agenda. Dit versieren kan door middel van handlettering maar ook door het plakken van stickers, kaartjes, paperclips, foto’s en/of papier. Zo maak je je agenda heel persoonlijk. En het leukste is.. je kunt elke pagina zo versieren als je zelf wilt, en de week erop begin je gewoon weer opnieuw.

Je kunt op internet (bijvoorbeeld  op Pinterest) gratis printables vinden waarmee je je agenda nog persoonlijker kan maken. Deze printables print je zelf eenvoudig uit op A4 stickervellen of normaal A4 papier en gebruikt ze vervolgens in je agenda. Een andere goede site is StickerCuteness. Op deze website vind je honderden verschillende gratis printables voor verschillende soorten en maten planners.

 

Wist je dat je ook heel eenvoudig een goedkope ringband kunt gebruiken en zelf je eigen agenda kunt maken. Op internet kun je heel veel leuke gratis printables vinden die je eenvoudig kunt uitprinten en gebruiken! Als je zelf heel creatief bent kun je natuurlijk ook middels Word of Indesign zelf je printables maken. Je kunt zelfs je eigen lettertypes daarvoor gebruiken. Hoe je dat doet kun je hier lezen

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN PLANNER EN EEN BULLETJOURNAL?

Een planner heeft meestal al voorbedrukte pagina’s (inserts) waarin de indeling al vast staat. Deze lay-out kun je dus versieren. Bij een bullet journal teken je de volledige lay-out zelf. Dit kun je doen uit de vrije pols als je goed kunt tekenen, of je kunt gebruik maken van stansen, stempels of voorbedrukte stickers. Maar je kunt dus ook van je planner een bullet journal maken door lege velletjes papier te gebruiken en zelf de indeling te maken. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos. Zelf kies ik ervoor om mijn indelingen zelf te maken met bijpassende stickers. Deze stickers maak ik zelf met mijn printer en plotter (snijmachine) maar zelfs met een printer en een eenvoudige schaar kom je al een heel eind.

 

WAT IS HET FORMAAT VAN EEN PLANNER?

Planners komen in allerlei verschillende maten. De een heeft een voorkeur voor een grote A4 of A5 formaat terwijl de ander kiest voor een personal planner maat of een zakformaatje. Mijn favoriete planner en ook meestgebruikte is de Carpe Diem A5 platinum.  Een zacht gouden grote planner met heel veel ruimte voor al mijn “to do” lijstjes en afspraken. Daarnaast ben ik erg gek op mijn Mascha planner. Ook heb ik gewoon meerdere personal planners van o.a. de Hema en de kruidvat in mijn kast staan. De kruidvat biedt een aantal keer per jaar de planners van Diana leeflang aan. Te leuke planners voor een zachte prijs, Ideaal als je een beginnende planner bent!.

 

Op mijn wensenlijstje staat nog een de Happy planner box (deze) maar momenteel moet ik nog even een goede reden zoeken om manlief te overtuigen dus hopelijk blog daar nog een keertje over.

 

HOE EN WAARMEE VERSIER JE DAN EEN PLANNER?

Zelf ben ik in het trotse bezit van een Plotter van Silhouette. Dit is een soort printer die papier snijd. Hiermee kan ik dus heel makkelijk zelf goedkoop mijn eigen stickertjes maken. Dit is echt een tip.  De aanschaf is niet goedkoop maar binnen een half jaar gebruik ik hem bijna constant voor mijn planner stickers.

Dat wil niet zeggen dat ik alleen maar zelf stickers maak.

Ik koop of maak zelf regelmatig leuke dingen voor mijn planner. Denk hierbij aan de meest uiteenlopende dingen. Gekleurde pennen en stiften, leuke washi tape. Dit is een soort gekleurd plakband in allerlei printjes. Ook kun je kiezen voor foto’s, kaartjes, lieve post-it papiertjes of leuke paperclips.  Gebruik eens glitters of leuke lintjes! Op YouTube en pinterest kun je hier veel inspiratie vandaan halen en zelfs handige tutorials.

WAT KOST EEN PLANNER?

Zoals ik al schreef hoeft een planner en daarna de planning echt niet duur te zijn. Veel spulletjes kun je halen bij de Hema of Action. Hier vind je echt de leukste dingetjes voor een heel lief prijsje. Ook via Ebay of Etsy haal ik erg veel leuke en vooral goedkope dingetjes vandaan, maar denk ook eens aan de BigBazar, Wibra, Bruna of Xenos! Onlangs kwam ik zelfs bij de Kruidvat leuke planner dingen tegen. Kortom.. Je kunt echt je creativiteit loslaten op je planner en het zo duur maken als je zelf wilt!

 

WAAR KUN JE EEN PLANNER PRECIES VOOR GEBRUIKEN?

Ik gebruik mijn planner(s) voor de meest uiteenlopende dingen. Denk hierbij aan lekkere recepten, budgetplanning, notities, verjaardagen en to do lijstjes. Ik maak veel gebruik van (gratis) printables van bijvoorbeeld StickerCuteness of koop een handige printable via Etsy.

Gebruik jij ook een planner? Ik ben heel benieuwd wat voor eentje en waar jij hem voor gebruikt! Laat het me gerust weten!

You Might Also Like