Wat is “planning”?

. 0 Comments .

Als jong meisje was ik altijd al bezig in mijn school agenda. Ik plakte hem helemaal vol met plaatjes, tekeningetjes en hield hele lijsten bij. Nadat ik kinderen kreeg verwaterde dit tot ik een aantal jaar geleden in een uitverkoop een superleuke agenda tegenkwam. Een ringband agenda in een knal paarse kleur. Ideaal omdat ik de blaadjes eruit kon halen en de agenda zo kon indelen wat voor mij het meest handig  en praktisch was.

Na wat rondsnuffelen op internet bleek het zelfs een hele trend te zijn en is er zelfs een hele “planner” community. Ik hoef dus niet uit te leggen dat ik al snel weer verslingerd was aan mijn agenda.  Overal waar ik ben, heb ik tegenwoordig mijn agenda bij me !.  Ik moet zelfs stiekem bekennen dat het niet bij die ene agenda is gebleven maar dat ik ze tegenwoordig in alle maten en kleuren op mijn bureau heb liggen, in mijn tas heb zitten en in de kast heb staan.

Maar wat is en betekent nu eigenlijk de term “planning” en wat kun je er mee.

Planning is eigenlijk niets anders dat het versieren van je agenda. Het word ook wel “Filofaxing” genoemd. Dit versieren kan door middel van handlettering maar ook door het plakken van stickers, kaartjes, paperclips, foto’s en/of papier. Zo maak je je agenda heel persoonlijk.

Je kunt op internet (bijvoorbeeld  op Pinterest) gratis printables vinden waarmee je je agenda nog persoonlijker kan maken. Deze printables print je zelf eenvoudig uit op normaal A4 printpapier en gebruikt ze vervolgens in je agenda. Je vind printables voor de meest uiteenlopende onderwerpen. Om overzicht te krijgen en te houden in je financiën, To-do lijstjes, niet vergeten lijsten en noem maar op.  Een goede site voor gratis stickers of printables is StickerCuteness. Op deze website vind je honderden verschillende gratis printable stickers voor verschillende soorten en maten planners. Tipje.. print ze uit op A4 stickervellen. Een goede uitleg hoe je dit kunt doen vind je ook op deze site!

(Bron Pinterest)

Wat is het formaat van een planner?

Planners komen in allerlei verschillende maten. De een heeft een voorkeur voor een grote A4 of A5 formaat terwijl de ander kiest voor een personal planner maat of een zakformaatje. Mijn favoriete planner en ook meest gebruikte is de Carpe Diem A5 platinum want dit is een zacht goudkleurige en vooral grote planner met dus heel veel ruimte voor al mijn “to do” lijstjes en afspraken. Erg handig met mijn grote gezin!. Daarnaast ben ik erg gek op mijn Marscha planner. Ook heb ik gewoon meerdere personal planners van o.a. de Hema in mijn kast staan.

Hoe en waarmee versier je dan een planner?

Je kunt je planner versieren met de meest uiteenlopende dingen. Denk aan gekleurde pennen en stiften of leuke washi tape. Dit is een soort gekleurd plakband in allerlei printjes. Ook kun je kiezen voor foto’s, kaartjes, briefpapier, lieve post-it papiertjes of leuke paperclips.  Op YouTube en Pinterest kun je hier veel inspiratie vandaan halen en zelfs handige tutorials.

Planning hoeft niet duur te zijn. Veel spulletjes kun je halen bij de Hema of Action. Hier vind je echt de leukste dingetjes voor een heel laag bedrag. Ook via Ebay kun je de goedkoopste washi tapes of planner stickertjes vandaan halen.

Wat is het verschil tussen een planner en een bullet journal?

Een planner heeft meestal al voorbedrukte pagina’s (inserts) waarin de indeling al vast staat. Deze lay-out kun je dus versieren. Bij een bullet journal teken je de volledige lay-out zelf. Dit kun je doen uit de vrije pols als je goed kunt tekenen, of je kunt gebruik maken van stansen, stempels of voorbedrukte stickers. Maar je kunt dus ook van je planner een bullet journal maken door lege velletjes papier te gebruiken en zelf de indeling te maken. Zelf kies ik ervoor om mijn indelingen zelf te maken met bijpassende stickers. Deze stickers maak ik zelf met mijn printer en plotter (snijmachine) maar zelfs met een printer en een eenvoudige schaar kom je al een heel eind.

Conclusie !

Ben jij nu na het lezen ineens je agenda met andere ogen gaan bekijken?  Niet zo raar want zoals je al las zijn de mogelijkheden van een planner eindeloos want je kunt elke pagina indelen zoals jij het het liefste hebt en er al je fantasie op los laten.. Niets is te gek want per slot van rekening is een agenda iets heel persoonlijks !

Veel plezier met planning!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply